Forebyggelse af vold i nære relationer

Vold i nære relationer kan have omfattende konsekvenser for både børn og voksne. Det påvirker ikke kun de ofre, der direkte udsættes for volden, men også deres omgivelser. Derfor er det nødvendigt med en fælles opsporende og forebyggende indsats på tværs af fagpersoner og myndigheder for at opdage og forebygge vold tidligt.

Hvert år udsættes børn, kvinder og mænd for vold af en nær relation. Volden kan tage mange former og variere i grovhed og hyppighed. For at opspore og forebygge volden er det nødvendigt, at både borgere, fagpersoner og myndigheder kan genkende tegn på vold og ved, hvordan de kan gribe ind. 

Definition af vold i nære relationer

Social- og Boligstyrelsen definerer vold i nære relationer som: 

”Vold, som udøves i en nær relation, er en handling eller hændelse, der – uanset formålet – er egnet til at krænke den udsatte persons integritet eller skræmme, smerte eller skade personen fysisk eller psykisk. Nære relationer omfatter en nuværende eller tidligere partner, et familiemedlem eller en anden person i den udsatte persons nære, private netværk” 

Du kan læse mere om Social- og Boligstyrelsens definition og karakteristik af vold i nære relationer her.  

Det kan være vanskeligt at definere og afgrænse psykisk vold i nære relationer. Der kan skelnes mellem ulovlig psykisk vold og usunde relationer eller dårlig forældrepraksis, hvor der kan være behov for indgriben eller underretning, men hvor en politianmeldelse ikke er relevant. Læs mere om fakta om psykisk vold her

Konsekvenser af vold i nære relationer  

Vold i nære relationer – både direkte og indirekte – er et alvorligt problem, der rammer både børn og voksne og kan få langvarige konsekvenser for deres psykiske og sociale trivsel. Derfor er det vigtigt at opdage og forebygge volden tidligt for at bryde en negativ spiral og skabe trygge rammer for de berørte.  

Konsekvenser af vold i nære relationer – voksne  

Blandt ofre for vold i nære relationer er der risiko for, at volden bliver en vedvarende del af voksenlivet, hvis den ikke håndteres. Vold kan medføre alvorlige psykiske lidelser som angst og PTSD, og mange voksne har svært ved at bryde fri fra voldelige relationer.  

For at komme problemet til livs er det derfor nødvendigt at gribe ind tidligt. Det kan ske via tidlig opsporing, der forhindrer volden i at eskalere, og gennem forebyggelse, der sikrer, at færre udsættes for vold. 

Konsekvenser af vold i nære relationer – børn 

Børn, der udsættes for vold, kan også udvikle psykiske lidelser som angst og PTSD. De kan opleve udfordringer med at skabe trygge relationer til jævnaldrende børn og voksne, hvilket kan få konsekvenser for deres trivsel og udvikling. Derudover øger vold i barndommen risikoen for, at de senere i livet enten udsættes for eller selv udøver partnervold.  

Børn, der udsættes for indirekte vold, f.eks. ved at overhøre eller overvære vold i hjemmet, lider under de samme konsekvenser som børn, der selv udsættes for vold. Det er derfor essentielt at rette opmærksomheden mod alle former for vold, som børn kan opleve, og sikre, at der bliver tilbudt støtte og behandling. Det hjælper ikke blot ofrene, men forebygger også, at volden fortsætter i den næste generation. 

Du kan læse mere om omfanget og karakteren af vold af nære relationer på vores side fakta om psykisk vold

Anbefalinger til at forebygge vold i nære relationer

Både borgere, fagpersonale og myndigheder kan være med til at opspore og forebygge vold i nære relationer: 

  • Politiet spiller en vigtig rolle i at gribe ind, opspore vold og sikre, at både ofre og udøvere får relevant hjælp. Indsatsen ’Partnerskab Mod Vold’ sikrer tidlig rådgivning til voldsudøvere og voldsudsatte.  
  • Sundhedspersonale som sundhedsplejersker, jordemødre og læger kan være med til at opdage vold ved systematisk at stille spørgsmål om vold under konsultationer. F.eks. til gravide og nybagte forældre. For at det lykkes kræver det, at sundhedspersonalet har den rette viden og kan genkende tegn på vold. 
  • Skoler, lærere og pædagoger kan oplyse børn om, hvad vold er, og hvordan man kan få hjælp. DR’s materiale 'Stop vold mod børn' giver praktiske redskaber til undervisning. De voksne omkring børn kan også opdage vold ved at være opmærksomme på ændringer i adfærd og trivsel.  
  • Borgere har pligt til at underrette kommunen, hvis de får mistanke om, at et barn udsættes for fysisk eller psykisk vold. En undersøgelse viser, at de fleste borgere kender til underretningspligten, men at mange alligevel tøver med at underrette. 
  • Venner, kolleger og omgangskreds kan tilbyde støtte og hjælp til ofre, der ofte kan have svært ved at erkende, at de udsættes for vold. Her kan offerets netværk være med til at støtte offerets oplevelser og bedømme volden som uacceptabel. 

Politisk fokus på vold i nære relationer 

De seneste år har der været politisk fokus på at skærpe indsatsen mod vold i nære relationer.  

I 2020 blev der indgået en flerårsaftale for politi og anklagemyndighed, som bl.a. skulle styrke politiets arbejde med og støtte til ofre for vold i nære relationer. Det medførte, at der i 2021 blev oprettet specialiserede polititeams, der arbejder med sager om vold i nære relationer i alle politikredse. De specialiserede teams arbejder bl.a. på at forbedre sagsgangen i politikredsen, så politiets og anklagemyndighedens møde med offeret er baseret på viden om de traumereaktioner, som volden kan medføre. 

I 2023 blev en handlingsplan mod partnervold og partnerdrab for 2023 til 2026 vedtaget. Denne fokuserer på:  

  • Tidlig opsporing af vold. 
  • Effektiv hjælp til voldsudsatte og deres børn. 
  • Større fokus på at forebygge gentagen vold hos udøveren. 

Materialer

Celine Jarlskov
Videnskonsulent

Kilder

Amanda Thor Andersen et al. (2024): Slutevaluering af Sammen uden vold - Gravide. Mary Fonden. 

Børns Vilkår 2024: Svigt af børn i Danmark 

Justitsministeriet 2020: Aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi 2021-2023 

Lev Uden vold (2024): Partnerskab Mod Vold. Erfaringsopsamling 2024 

Linda Kjær Minke & Katrine Amalie Keller (2024): Kapitel 9: Forebyggelse af partnervold og partnerdrab. I Trine Baumbach, Linda Kjær Minke og Tine Søberg (Red.), Partnervold og partnerdrab - samfundets blinde vinkel. Djøf Forlag